Bilgisayar Mühendisliğinde İş İmkanları Neler | Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Hakkında
Bilgisayar mühendisliğinde iş imkanları Bilgisayar mühendisliği programı, bilgisayar sistemlerinin tasarımı, yapısı, kullanımı ve geliştirilmesi konularında araştırma ve eğitim yapmayı amaçlar. Bu alanda çalışma imkanları arasında yönetim, eğitim, endüstri ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren kamu kuruluşları, özel şirketler, bankalar ve bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten firmalar bulunur.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Programlarının İçeriği
Bilgisayar mühendisliği bölümü, 4 yıllık bir eğitim sürecinde öğrencilere;
- Bilgisayar donanımı,
- Bilgisayar programlama dilleri,
- Bilgisayardaki veri yapıları ve bilgisayardaki veri tabanları,
- Bilgisayar mikro işleyicileri,
- Bilgisayar algoritmaları,
- Sayısal çözümleme,
- Mantıksal tasarım,
- Veri iletişim,
- Sistem çözümleme,
- Yönetim bilişim sistemleri gibi mesleki dersler verilmektedir.
Mesleki dersler, laboratuvar uygulamalarıyla desteklenir ve öğrenciler aynı zamanda üniversite bilgisayar merkezlerinde veya üniversite dışındaki bilgisayar merkezli kuruluşlarda yaz stajları yaparlar.
Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi Kimler İçin Uygun?
Bilgisayar mühendisliği programına katılmak için, kişilerin üstün bir genel akademik yeteneğe, üstün sayısal düşünme becerilerine, sağlam mantık becerilerine, dikkatli, sabırlı, ve yaratıcı olmaları gerekir.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinden Mezun Olanların Unvanı Nedir?
Bilgisayar Mühendisliğine ilgi ve merak duyan kişilerce, en çok cevabı aranan sorulardan birisi de bilgisayar mühendisliğinde iş imkanları neler?sorusudur. Bu sorunun yanıtını aşağıda sizler için cevapladık.
Bilgisayar mühendisliği programını tamamlayan öğrenciler “Bilgisayar Mühendisi” olarak adlandırılır. Bilgisayar mühendisleri, sistem çözümleyici ve uygulama programcısı olarak çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet sektörlerinde çalışabilirler.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinden Mezun Olanların Çalışma Alanları Nelerdir?
bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve satan firmalarda ve firmaların bilgi işlem departmanlarında sistem programlayıcısı, firmaların bilgi işlem departmanlarında yönetici pozisyonu, YBS alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yöneticisi ve endüstriyel tasarımlarda bilgisayar destekli uygulamalar ve ar-ge departmanlarında ar-ge mühendisi veya yöneticisi olarak görev alabilirler.
Bu görevler arasında ülkemizde en yaygın olanlar programcılık ve sistem çözümlemesidir. Veri tabanı yöneticileri her türlü kuruluşta, veri tabanı uygulamalarının yaratılması ve veri tabanı kullanımıkonularında çalışır.
Sistem çözümleyiciler, belirli bir uygulama sistemiyle ilgili belge ve bilgi akışını, işlem-zaman ilişkisini çözer, oluşabilecek sorunları tespit eder, uygulamanın iyileştirilmesine katkıda bulunur, iyileştirme için kullanılacak yöntemleri belirler.
Türkiye’de Bilgisayar Mühendisliğinin Geleceği Hakkında
Ülkemizde bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaşması nedeniyle, bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları aşağıdaki yerlerde çalışabilmektedirler.
- Çeşitli kamu kuruluşları
- Özel şirketler
- Bankalar
- Üniversiteler
- Bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve satan firmalar
Bilgisayar Mühendisliği programını bitiren kişiler, yukarıdaki yerlerde, eğitim, ticaret, yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında çalışma fırsatlarına sahiptir.